My pieces, my entirety

Du vet inte vad du har innan du förlorar det

Satir klar! - kom med ett absurt förslag till ett samhällsproblem

Publicerad 2008-10-14 17:08:42 i Allmänt,

En drastisk lösning är det som behövs


Trots de ideal vi har idag, att vara smal och vältränad, ökar antalet överviktiga ständigt. Detta beror till stor del på den ökade konsumtionen av mat, men även att folk väljer att sitta hemma i soffan i stället för att ta en promenad i parken. Enligt Regeringskansliet är ca 2,5 miljoner människor i Sverige överviktiga, och ca 500 000 lider av fetma. Det betyder att antalet personer med fetma fördubblats under de senaste tjugo åren. Antalet överviktiga barn har även ökat kraftigt, då idag var femte barn lider av övervikt eller fetma. Fetma innebär ökad risk för hälsorelaterade problem som typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar, samt förtidig död.


För att hjälpa alla dessa överviktiga föreslår jag att staten inför motbok på kalorier, som skulle begränsa vad varje människa får köpa under var vecka. Enligt samstämmig forskning behöver en normalt aktiv vuxen person mellan 2 500 och 3 000 kalorier per dag vilket är 17 500-21 000 kalorier per vecka. Genom att införa motbok hindras överviktiga från att äta för mycket och får därigenom en sund bantningsmetod. Dessutom skulle konsumtionen av så kallad skräpmat sjunka drastiskt eftersom dessa produkter ofta har mycket högt kalorivärde.


Motboken kommer dock inte att införas endast för de överviktade i samhället utan för alla medborgare. Detta är för att undvika att folk köper ut mat åt överviktade, på samma sätt som alkohol köps ut åt minderåriga.


Kaloribehovet hos människan varierar dock från person till person och man måste därför ta hänsyn till om någon är till exempel väldigt lång, en växande tonåring eller idrottsman. För att lätt lösa detta bör varje person med jämna mellanrum gå på läkarbesök hos specialutbildade läkare för att avgöra hur stort kaloribehov man har. Läkaren för därefter in uppgifterna i en databas som kopplas till det personliga kort man får på posten. Kortet bör tas med varje gång man ska köpa något ät- eller drickbart. Om kortet av någon anledning inte är med kan dessvärre inget köpas. Detsamma gäller om antalet kalorier förbrukats innan veckans slut. Detta leder till en förbättrad planering av veckans måltider, vilket självklart också hjälper överviktade att gå ner i vikt.


Ett problem kan bli att motboken skapar incitament för smuggel av mat, från exempelvis Norge. Därför blir tullens uppgift ännu viktigare och eventuellt kommer man få anställa ny personal, så kallad kaloritullpolis. Detta skulle ha med sig den fördelen att det bildas nya jobb. Extra övervakning av kaloritullpolisen kommer att behövas för att säkerställa att polisen själv inte stjäl maten. Det kan till exempel ske i form av övervakningskameror.


Ett problem i vanligt folks vardag kan bli att det minskar friheten att bjuda hem folk på middag, eftersom man då måste köpa mat till flera personer. Men det är lätt ordnat med ett tillstånd från den nyinrättade Kalorikollsmyndigheten, KKM. I ansökan bör man anmäla hur många personer man bjuder, meny samt anledningen till middagen. Dessutom måste personerna som är närvarande under middagen intyga att de var där så rätt kalorimängd dras från rätt kort. Efter middagen bör värden även skicka in en dokumentation av middagen. För mer spontana middagar går det även att få tillstånd i efterhand under förutsättning att det finns en dokumentation över middagen.


För familjer som där en person handlar till flera personer ska det finnas ett familjekort. Där är den sammanlagda summan av kalorier för familjemedlemmarna sammanförd. Varje familjemedlem får även ett eget kort, som är kopplat till både familjekortet och den personliga kalorimängden.


Kalorikollsmyndigheten måste vara oerhört vaksamma med utlandsresor då det då finns många till nya matupplevelser. Man är då, tyvärr, helt fri från sitt hemland och kan göra i princip vad man vill. För att undvika att folket åker utomlands och äter upp sig bör man införa vägning, både vid utresa och inresa i landet. Om personen gått upp mer än 4 % av kroppsvikten denne hade vid avfärd tillkommer böter för överdrivet kaloriintag. Myndigheten kommer att fastställa den summa pengar som skall betalas för varje överstigen procent.


På längre sikt är det önskvärt att detta införs i hela EU och andra i-länder, då övervikt och fetma är ett världsomfattande problem. Det kommer att leda till att mindre mat slängs eftersom livsmedelsindustrin vet exakt hur mycket som behöver tillverkas. Dessutom kommer maten räcka längre och till en större del av jordens befolkning.

Denna lösning må vara drastisk, men det är vad som behövs för att motverka detta stigande samhällsproblem som är på väg att ta överhanden. Syftet är inte att staten ska få ännu en skatteinkomst, utan det är för folkets eget bästa. 

Kommentarer

Postat av: Jolny

Publicerad 2008-10-15 00:18:24

Haha, asbra! Tror inte ens mina hackerkunskaper behövs för det här MVG:et! ;)

Hittade förvisso en tveksam klausul men det är osäkert om läraren gör det. Fråga om du vill veta vad det är, eller läs igenom och hitta den själv :D

Ledtråd: mitten :o

Postat av: Huv

Publicerad 2008-10-15 22:29:47

Så.jävla.bra ;)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

My

Här skriver jag om allt och inget. Ibland mycket, ibland lite. Ibland inget alls.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela