My pieces, my entirety

Du vet inte vad du har innan du förlorar det

SvampBob

Publicerad 2009-01-31 17:27:13 i Allmänt,

Jag har SvampBob-tema på mobilen och har haft det nu en dryg vecka. Bakgrundsbilden är en superglad SvampBob och meddelandesignalen är en trudelutt som ofta hörs i programmet. Varför använder jag det temat?

Jag tror det är någon slags självterapi, har jag kommit på. För att bli lite gladare. Jag blir faktiskt glad av meddelandsignalen (kanske inte när det är sms-terror då den går hela hela tiden) och varje gång jag tar upp mobilen tittar ett jätteglatt ansikte upp på mig. Någon är i alla fall glad att se mig.

Älskar, älskar inte?

Publicerad 2009-01-31 00:46:54 i Allmänt,

Jag var och tittade på Jonatans filmpremiär av Älskar, älskar inte? ikväll. Han har gjort den som sitt 100 poängsprojekt. Filmen handlar om Jocke, och hans liv. Mer kan jag egentligen inte säga, för det ska ses på filmen. Vad jag ville komma till var i alla fall att den var sjukt vacker. Jag grät. (Numera kanske man inte tar det som något särskilt eftersom jag gråter alldeles för mycket. Men jag garanterar att den är helt underbar. Jag finner inga ord.)

När jag fått DVDn är alla varmt välkomna hem till mig för att titta på den.
Det känns som att jag har alledels för mycket att skriva igen. Men ingenting kommer ut. Kanske tills i morgon.

Baletta dig, min docka

Publicerad 2009-01-30 10:15:17 i Allmänt,

Efter att jag fixat håret (inklusive klippt till luggen) till Mozarts Eine Kleine Nachtmusik, och balettat mig lite till Vivaldis Våren (de fyra årstiderna), bestämde jag mig för att äta frukost och slängde in en Gorby's i micron. Kanske inte den bästa frukost, med tanke på att jag ska äta luch igen om cirkus en och en halv timme.

Så nu sitter jag här och äter och funderar vad jag ska klä på mig för dagen. Ska jag ha klackskor? Eller kanske klänning? Eller bara något helt random? Hängselbyxor? Jag måste nog klä på mig snart i alla fall. Det börjar bli kallt.

De där klassiska snubbarna var ganska coola egentligen. Tänk om jag kunde vara ett sånt geni?

Nu ska jag i alla fall lyssna på hela De fyra årstiderna-konserten!

Val?

Publicerad 2009-01-29 13:27:30 i Allmänt,

Nu hade vi precis möte med Mattias Bertilsson om valen inför trean. Och herregud vilket jobb. Det finns hur mycket kurser som helst som jag vill läsa, men jag har inga individuella val-poäng kvar att välja för. Utökad studieplan kan man ansöka, men det beviljas endast för att få behörighet eller för att få meritpoäng för att kunna komma in på den utbildningna man vill söka efter gymnasiet. Sedan finns ju alternativet att hoppa på kurser i mån av plats i början av trean. Det hade jag tänkt göra med Kör A-kursen ia alla fall.

Vad vill jag göra efter gymnasiet? Jag har ingen aning. Jag har funderat på allt. Arkitekt, lärare, cilivingenjör.. silversmed. En sak är säker ia alla fall. Jag vill jobba praktiskt och lösa problem.

Gud vad det här är svårt. Det känns ju som att jag måste välja rätt utbildning från början, för alla de jag skulle kunna tänka mig stäcker sig över så många år. Jag vill ju inte spendera hela mitt liv på att plugga till något speciellt. Tänk om jag kommer på att jag inte längre vill bli det jag pluggar till? 

Eller ska jag istället satsa på att plugga utomlands?

Jag tänkte i alla fall gå till Mattias och prata lite om utökad studieplan, tekniskt basår och allt det där. Vi får se hur det blir.

Tiuhti och Viuhti

Publicerad 2009-01-28 21:52:08 i Allmänt,

Jag ringde just till pappa och sa följade:
-  Vi ska köra bil i helgen!
För nu har jag äntligen fått mitt körkortstillstånd! Mamma hade nämligen visst glömt att betala avgiften för själva licensen, och bara betalat för handledarna. Men nu! Nufan blir det bilkörning!

HuvaN ringde just också och berättade att hon hade fått brev från Tomten! Hon hade fått två små pussel tydligen. Vi skrev ju som ni vet (för er som sett bilderna på fejjan) brev till honom när vi var på Junibacken innan jul, och då stod det att han lovade att svara. Så nu väntar jag på det röda brevet från Tomten!

Mitt under samtalet skrattade mama och sa:
-  Ni är nog de mest barnsliga personerna i hela världen.
Inte nog med att vi skrivit brev till Tomten. Jag tittade dessutom just på en av mina Mumin-filmer, i ett försök att göra mig själv lite glad. Jag tittade på Trollkarlens hemlighet, ni vet den med Tiuhti och Vuihti (Tofslan och Vifslan på svenska) som hittar kungsrubinen och blir försöljda av Mårran.

Inte nog med det! När jag letade i posten efter mitt eget brev från Tomten (som tyvärr inte fanns där) hittade jag brevet från Transport Styrelsen om körkortstillståndet.

Så tillslut blev den hemska eftermiddagen en riktigt bra kväll! Nu tänkte jag faktiskt gå och lägga mig också! Visserligen ska jag ju ringa Mill, vilket antagligen kommer ta sitt lilla tag. Men jag kommer i alla fall ligga i sängen vid tio!

Onsdag

Publicerad 2009-01-28 09:40:58 i Allmänt,

Jag har haft en lektion, och jag har redan lyckats somna två gånger.

Bra My.

Dessutom glömde jag mina pianonoter i morse.

---Jag måste bara göra lite reklam för den där CDn. Irya's playground är bandet som spelar på Inside Out, som jag snackade om tidigare. Helt underbara låtar. Det är princip den enda musik jag lyssnar på nu. Den enda musik som känns rätt för min sinnesstämning. Det är säkert inte alla som gillar det, min musik gillar folk sällan. Men för mig är den precis rätt. Enkel, vacker och rätt rakt igenom.

There and back again

Publicerad 2009-01-27 21:31:50 i Allmänt,

Jaha. Så var jag tillbaka igen. Tillbaka till det vanliga, det sköra och det rutinmässiga. Jag går upp på morgonen, äter, går till skolan. Följer snällt schemat och åker sedan hem för att inte göra läxorna som jag egentligen borde göra. Martin sa på religionen idag att jag såg faktiskt lite trött ut, att jag faktiskt hade påsar under ögonen... Har jag inte alltid det nuförtiden?

Helgen var otrolig. Helt otrolig. Jag har inte haft det såhär bra på... flera veckor säkert. Måste säga att det känns lite dåligt att vara tillbaka. Allting var över så himla snabbt. Det enda jag har kvar nu är träningverken, mitt onda knä och fotona jag tog. Och min kamera där skärmen har börjat leva lite som den vill.

Innan resan tänkte jag att det skulle bli så trevligt att träffa lite annat folk än dem man umgås med i skolan. Ja, ni vet. Gå runt till de andras stugor på kvällen och hälsa på. Men så blev det inte. Det blev mycket bättre. Jag, Frida och Elin hade en stuga för oss själva, där vi spenderade större delen av vår AfterSki till att dansa till Aqua. Underbart. Sedan blev det film eller bara sofistikerade konversationer med massa chips och godis. Vi orkade aldrig träffa folk för vi var så totalt utmattade efter dagens skidåkning.

Halva dagarna var det skidåkning i grupp med en av guiderna från Friluftsfrämjandet (som alltså ordnat hela resan). Jag, Elin och Frida hamnade tillslut i eftermiddagsgruppen tillsamamns med alla lärare och en guide var namn var Johan. Pernilla Hemmingsson, Will Shepheard, Mattias Bertilsson, Fredrik Backman och Erik Almén. Och tro det eller ej. Jag hade offrat vad som helst för den gruppen. Vi hade det hur trevligt som helst! Jag förundrades faktiskt lite över hur barnsliga de ibland kunde bli, eller hur trevliga och genuina de faktiskt var.

Trevligast var det nog de gånger jag åkte lift med Fredrik Backman, min mattelärare. Jag har alltid tyckt att han har varit trevlig, men aldrig riktigt fattat hur trevlig. Vi diskuterade allt från barn och att hittade den rätta att skaffa dem med, till hur sprit kan bli ett problem på skolresor ock liknanade. Fredrik är faktiskt ganska bra. Och han sa att han tror verkligen att jag kan på MVG i Matte C, om jag jobbar flitigt. Ofta och kort ska man plugga, inte sällan och länge. Så jag hade tänkte försöka plugga matte lite oftare nu, för att dels visa för honom att jag kan, men mest för mig själv.

Det var just det att vi umgicks med lärarna som gjorde hela resan så trevligt. Det blev inte som en vanlig skidresa med skolan, där man träffar så många som möjligt, så mycket osm möjligt. Utan vi tog det lugt i vår egfen lilla stuga, och åkte skidor med lärargruppen på dagarna.

Sista dagen åkte jag ensam med lärarna, och Frida och Elin åkte med Johan och förmiddagsgruppen. Anledningen till detta var att både Mattias, Pernilla och Fredrik åkte telemark, så då körde vi fyra en liten telisgrupp, plus Erik då. Vi körde bland annat formationsåkning i en av de svarta toppbackarna. Hur kul som helst! Senare när vi provade detta igen ramlade jag (detta var en riktig rammelhelg!) och skadade knät.

Jag vet inte vad mer jag ska säga nu, för jag vill inte dra upp hela resan eftersom ni antagligen inte kommer orka läsa om den. Sedan vet jag inte heller hur jag på bästa sätt ska förklara allt jag kände så ni förstår. Så.. Kort och gott:
Det var en underbar helg!


Den här bilden är så schysst. Den visar verkligen allt. Snön, galenskaperna och kärleken.


Här har vi de underbart barnsliga lärarna!
(Från vänster: Fredrik, Erik, Mattias, Pernilla)


Det här är precis innan vi ska påbörja vår vackra formationsåkning.
(Från vänster: Erik, Fredrik, Mattias, jag)

---

Looking back
Over my shoulder

Något så enkelt som livet?

Publicerad 2009-01-22 23:36:29 i Allmänt,

För första gången på flera dagar mår jag bra. Helt felfritt. (De fel som finns tänker jag för näravarande inte på.) Varför är det så? Jo, för i morgon åker jag till Lofsdalen, jag såg just Cirkus Cirkörs Inside Out på Dansens Hus, mamma och jag hoppade just runt till Eppu Normaali och M A Numminen i köket, Walle stack till Markus så jag får vara i fred, jag lyssnar nu på Mark Knopflers Sailing to Philadelphia och jag känner inte den minsta uns av stress. Det störta problemet just nu egnetligen är att volymknapparna på min mobil har slutat fungera. Men tänk på barnen i Afrika, de har inte ens mobiler.

Och nu vill jag att precis varende människa som läser det här läser hela inlägget.

---Inside Out - En cirkusshow om något så enkelt som livet

Så var titeln på den vackra föreställningen jag såg ikväll. Jag antar att ni sett reklamen med bilden ovan på exempelvis tunnelbanan. Första gången jag såg bilden var min första tanke: Jag måste se den där. Och jag skulle offrat vad som helst för att se den. Det är det absolut vackraste jag sett på hur länge som helst. Självklart var ju själva cirkuskonsterna i världsklass, det är ju Cirkus Cirkör vi pratar om. Så om ni får möjligheten att se den, tveka för fan inte!

Jag kan inte säga så mycket mer om föreställningen egentligen än titeln själv gör. Det handlar verkligen om något så enkelt som livet. Eller är det verkligen enkelt?

Jag blev verkligen tagen. Tårarna var många och jag var helt förbrylld efteråt. Det enda jag fick ur mig, med min ynkliga lilla röst, påvägen till bilden var:
-  Åh! Det var så himla bra...!
Mamma konstaterade:
-  Du blev helt tagen alltså.
Jag kunde inte annat än att hålla med. Om inte resten av publiken suttit där hade jag storbölat igenom det hela. Kanske inte riktigt hela, eftersom jag skrattade en hel del också. Ibland var det både skratt och gråt samtidigt.

Men det konstiga var ju att jag inte grät för att det var sorgligt. Utan för att det var så vackert. Så otroligt vackert. I programmet finns en bild på en av tjejerna, som spelade en gammal dam, som går från en stående flaska till nästa, med träskor på fötterna. Till bilden står det:

" Att balansera är en evig strävan, en omöjlig strävan efter att nå den perfekta balansen. Det är att vara i ständig rörelse, in och ut ur balanspunkten. Försöker man hålla fast punkten eller stanna i den faller man. Man vet att det är omöjligt att behålla balansen, ändå fortsätter man att sträva efter att nå den, igen och igen och igen... Det handlar om att vara i konstant rörelse, fysiskt, psykiskt och andligt, tills det absolut inte går längre. "

Bara av den texten, och bilden som tog mig tillbaka till föreställningen, blev jag helt tårögd.

Jag vet inte om jag kan säga så mycket mer än det här. Men jag vill att ni som läser det här tar er i kragen och köper biljetter till denna vackra föreställning. Det är värt varenda krona! Jag vill verkligen att hela världen ska se det här. Så ni åtminstonde får en chans att förstå mig.

Jag måste nog ändå säga att jag hade nog inte gråtit lika mycket om jag sett den för en månad sedan. Jag hade självklart blivit lika tagen och förbryllad, men jag hade nog inte gråtit. Det är väl för att just senaste veckorna har jag varit så skör, så känslig. Mitt skal har varit alldeles för tunnt. Jag vet inte vad det beror på, men jag jobbar på det. Om det fortsätter såhär går jag väl under. Eller helt enkelt går sönder. För att skalet blir för tunnt.

---

När jag som bäst sitter och skriver det här ringer HuvaN och förstör mitt liv. Så tillslut lovar jag att ringa tillbaka senare, så blir det lite lugn i mitt arma huvud i alla fall.

Det här är antagligen det sista ni hör från mig tills nästa vecka.
Hejdå.

Hän

Publicerad 2009-01-22 11:13:18 i Allmänt,

I morse när jag stod och väntade på bussen lyssnade jag som vanligt på musik. Jag hade satt iPoden på shuffle för jag visste inte riktgt vad jag ville lyssna på. Och då, plötsligt, kommer låten som Pappa spelade på Kimis begravning. Den heter Hän och är av J. Karjalainen. Kimi var pappas bästa kompis, och den enda han hade kvar sedan han var barn. Dessutom var Kimi Walles gudfar.

Och när jag står där och lyssnar på låten kommer tårarna. Jag kan inte hejda dem. Sedan han dog i somras har vi varit hos familjen Bjondahl och hälsat på två gånger. Det känns så konstigt att Kimi bara är borta.

Så tänkte jag på pappa, och alla hans andra vänner. Och så tänkte jag på Silja, Kimis fru, och hur hon såg ut då pappa spelade låten. Han stod där med sin gitarr och sjöng varje vers först på finska, och sedan översatt till svenska (det var ju inte bara finsktalade på begravningen). Och då grät jag.

Här är ett utdrag ur en av verserna:

Hän, sai mut uskomaan                    Han, fick mig att tro
Hän, sai mut toivomaan                    Han, fick mig att önska
Hän, ja vielä enemmän                    Han, och ännu mer


Hän, sai mut laulamaan                   Han, fick mig att sjunga
Hän, sai mut nauramaan                 Han, fick mig att skratta
Hän, antoi mulle sävelmän             Han, gav mig en melodi

Lyssna på hela låten: http://se.youtube.com/watch?v=nB7jr40AlXo

Mumin-örngott

Publicerad 2009-01-21 22:44:34 i Allmänt,

Hela dagen var åt helvete. Väl hemma kändes det lite bättre, men det varade inte länge. När jag satt och spelade piano fastnade G-tangenten nertryckt. (Det har suttit ett mynt där under hur länge som helst och pappa försökte fixa det, och nu blev det alltså såhär.) Jag kan alltså inte spela längre, och håller då på att bryta ihop. Så jag går ner och lägger mig i sängen och kramar min kudde med Mumin-örngott på en stund för att lugna ner mig. Efter middagen är Walle allmänt jobbig och han knockar mig (av misstag dock) och jag går ner till mitt rum, igen. Sedan blir det packning.

Jag tänkte att jag skulle packa idag, så jag slipper det i morgon när jag kommer hem så sent efter att ha sett Cirkus Cirkör på Dansens hus. Pluggandet får jag ta i morgon då jag hade tänkt träffa X. Men eftersom jag inte orkar med denna person skiter jag i det. Jag måste ändå säga att jag är ganska stolt att jag lyckas packa idag. Annars brukar det bli att jag hamnar kvällen innan och allt blir allmänt kaos.

Det enda jag ser fram emot egentligen är att vi åker till Lofsdalen i helgen. Jag vet att jag var lite opepp förut, men nu känns det bara skönt att få komma bort från allt ett tag, även om det blir en intensiv telemarkshelg med mycket träningsvärk att se fram emot. Mmh!


!

Publicerad 2009-01-21 10:48:53 i Allmänt,

Hela eftermiddag och kvällen igår gick Walle och sjöng på en låt de hade fått lära sig på spanskan. Refrängen gick som följer:

A mi me gusta el bibidi bibibii
A mi me gusta el babada bababaa
A mi me gusta el bibidi bibibii
A mi me gusta la bota empirar

Totalt meningslös låt. Haha. Dessutom ska den helst sjungas så hurtigt som möjligt.
Det var ungefär vad kvällen ägnades igår när mamma var och repade med sin orkester.

Idag fick världen ett nytt överhuvud

Publicerad 2009-01-20 23:43:17 i Allmänt,Idag, klockan 12:00 (18:00 svensk tid), blev Barack Obama USAs nye president. Jag och Walle åt middag nere på Udden och tittade därefter på direktsändningen av hans ed. Därefter höll han ett 20 minuter långt tal som avslutades med: God bless you, and God bless America.
Se hela sändningen: http://www.youtube.com/watch?v=VjnygQ02aW4

---

Jag satt faktiskt och räknade hela nio uppgifter matte idag! Och på kuppen hittade jag ett fel i facit. Där var det en uppgift om antalet fågelarter per km2 på några öar och blablabla (vart är ju oviktigt). Frågan var i alla fall: "På hur många km2 kan man finna fler än 100 fågelarter?" Mitt svar var 11 057 km2. I facit stod det "över 10 000". Jag var självklart tvungen att dubbelkolla detta eftersom mitt svar trots allt var 1 057 km2 större. Så jag räknade ut hur många fågelarter det skulle finnas på 10 001 km2, vilket blev 99,1. Och det är ju inte över 100! Så då kände jag mig väldigt stolt. Haha. Jag ska säga det till Fredrik på torsdag. Då kommer han tycka jag är duktig. :D (notera att jag räknade matte två dagar innan lektionen!)

Vilken värld?

Publicerad 2009-01-19 23:04:06 i Allmänt,

Som sagt. Första danslektionen. Och den gick verkligen uselt. Det enda jag lyckades få till var nog en av diagonalerna, efter mycket om och men. Nu kommer jag inte få dansa på två veckor igen eftersom jag missar de närmaste tre lektionerna (har lektion fredag och måndag). I helgen åker jag till Lofsdalen med skolan, och fredagen därpå har Jonatans film om Jocke, Älskar, älskar inte, premiär. Och det får jag ju inte missa.

Det är så konstigt hur stel och svag jag har blivit bara på tre veckor. Det gjorde liksom ont i ryggraden när vi gjorde situps för att i princip alla muskler försvunnit. Eller har jag magrat? Det är ju inte så bra i sådana fall. Egentligen borde jag stretcha lite varje dag och göra styrka. Bara en kvart eller så. Och det är ju verkligen inte speciellt länge. Men jag tror alla som känner mig vet att det aldrig skulle funka i slutändan.

I morgon blir det en seg dag. Min första religionlektion har de lagt efter bilden, och just i morgon är bilden inställd. Så man kan ju säga att jag inte kommer gå på den för att ha en hundra år lång håltimme och sluta efter fyra, istället för att sluta 11:55. Borde egentligen försöka flytta religionen till trean. Orkar inte med den iår.

Vet ni. Världen är jävligt liten egentligen. När man tänker efter. Sedan hur man definerar "världen" är ju en annan sak.

För människan är ju världen jorden. För oss finns inget annat än vi, vi och åter vi. Det är ju självklart att "vi" kan komma i olika storlekar, men det är fortfarande bara livet som lever på jorden. För vi bryr oss ju inte om vad det är för slags liv på någon planet ett par ljusår bort och hurdana katastrofer de har. Fast det är klart, vi vet ju inte om något annat liv än oss själva, här på jorden. Tänk hur stort universum är, och hur små vi egentligen är. Vi tycker att Gustav Vasa var en stor person. Men vad är han i jämförelse med resten av världen? Och med "världen" inkluderar jag nu hela universum. För universum är ju en och samma värld, eller hur? Exakt samma värld som barnen i Gaza och du och jag lever i. Exakt samma värld som alla de andra befolkade planeterna runt om i universum lever i. Hur kan en värld ha så många totalt olika världar som ligger så nära inpå varandra? En värld på Blekingevägen 56, och en helt annan på Blenkingevägen 57. En värld hos kvinnan med den röda mössan på tunnelbanan, och en helt annan hos den gamla mannen som sitter bredvid henne.

Nu börjar jag filosofera för mycket igen. Bäst jag lägger mig.

Måndag

Publicerad 2009-01-19 16:32:44 i Allmänt,

När jag gick från skolan satte jag as usual på mig hörlurarna. Death cab for cuties låt, Your heart is and empty room, började spelas och det kändes lite som en film. Där gick jag i snöregnet, med min mössa, min jättestora halsduk, vantar och näbbskor och önskade det kunde bli vår. Det kändes som en sådan där i-väntan-på-detdär-scen, i vars slut det lyckliga kommer. Men något sådant tillfälle kom tyvärr inte i mitt fall.

Möjligtvis då att jag kom hem. Men hem betyder plugga. Eller göra nyttigheter. Så då befinner jag mig hellre i väntan-scenen.

Ikväll börjar dansen igen. Det ska bli jättekul att träffa alla igen efter lovet. Själva dansandet kommer ju gå uselt, och det kommer vara jättejobbigt. Men det är det fan värt.

---

Death cab for cutie - Your heart is an empty room
(lyssna på den här: http://www.youtube.com/watch?v=oDWts8LbApY)

Burn it down till the embers smoke on the ground
And start new when your heart is an empty room
With walls of the deepest blue

Home's face: how it ages when you're away
Spring blooms and you find the love that's true
But you don't know what now to do
Cause the chase is all you know
And she stopped running months ago

And all you see is where else you could be When you're at home
And out on the street Are so many possibilities to not be alone

The flames and smoke climbed out of every window
And disappeared with everything that you held dear
But you shed not a single tear for the things that you didn't need
Cause you knew you were finally free


Cause all you see is where else you could be, When you're at home
Out on the street are so many possibilities to not be alone
And all you see is where else you could be,
when you're at home,
There on the street,
are so many possibilities to not be alone

.

Publicerad 2009-01-18 23:21:25 i Allmänt,

Som Millpill just sa:
-  Jag mår konstigt. Det känns som att jag fryser på insidan.
Feel you bro. Som fan.

Vi väljer, och vi dör

Publicerad 2009-01-18 23:04:08 i Allmänt,

Jag vill ha sol. För jag mår så dåligt när det är mörkt.
Och ändå så älskar jag mörker. För det är så tyst.

I morgon är det måndag. Vilket betyder att jag förhoppningsvis får träffa Elin som kommit hem från Thailand. Det ska bli trevligt. Sedan börjar dansen i morgon också. Det blir bra, men det känns lite jobbigt med tanke på att jag inte tränat på tre veckor.

Jag borde egentligen sova. As usual. Men jag har ingen lust. Jag vill inte ha i morgon. Känns lite hemskt att säga, men jag orkar verkligen inte. Så jag väljer att inte sova. Som vilket annat val som helst. Som att gå till skolan varje mogron, som att borsta tänderna, som att skriva ett sms. Allt jag gör är val. Jag gör ingenting annat i livet egentligen. Jag väljer ju att inte göra matteläxan, eller att inte träna på lovet. Jag väljer att sminka mig, vattna min blomma och klä mig varmt.

Tänk om jag istället skulle välja att göra ingenting? För det är ju också ett val.
Som en av dikterna till svenskan:

Det enda vi gör:
Vi väljer,
och vi dör.

.

Publicerad 2009-01-18 02:31:39 i Allmänt,Nu ska den trötta lilla My med Bamse-tröjan sova.
Chopchop.

Grünewaldshallen

Publicerad 2009-01-18 02:16:12 i Allmänt,

Hemma och välbehållen.

Det blev sannerligen en riktig kväll. En massa bra musik, god mat, goda viner, trevligt sällskap (trots att det bara var en massa gamlingar, haha). Jag hade Ingmar Ernberg till bordet, som är hjärnforskare. Och han pratade på rätt bra faktiskt, haha.

Talet brev jättebra dessutom! Allt gick som planerat, och vi fick det att se ut som en spontan grej frön början. Det var jättekul! Jag spelade heller inte för fort på den underbara flygeln, vilket jag alltid tenderar att göra. Det var jätemånga som kom fram till mig och Walle efteråt och berömde oss. Jag spelade ju som innan nämnt en del av Valse Lente och Walle spelade en del av Rock Around the Clock.

Menyn bestod av följade:

Champange
André Clouet


Marin symfoni med gravlaxtartar, kräftskagencanapé,
tonfiskcarpaccio och pepparrotscheescake med löjrom.

Puligny Montrachet 2001
Leroi

Tryffelöverbakat fasanbröst med tryffelsky, ragu på gulbetor,
tarte mmed schalottenlök och kronärtskocksbotten
samt pommes fondant.

Gevrey-Chambertin 2002/2003
Denis Mortet


Chokladvariation med vit chokladglass, ljus chokladbavaroise
med nougatcrème samt mörk chokladmousse med chokladcrisp.

Cuvée du Château 2000
Thierry Després


Kaffe

Avec

Otroligt fint alltså! Jag måste också tillägga att på chokladmoussen fanns ett litet guldflarn! Under matens gång var det lite musikframträdanden och sådant av jätteduktiga jazzmusiker (som jag självklart inte minns namn på). De var verkligen duktiga. Peller har ju lyckats hitta några av de allra bästa. Och jag måste ju säga att det är skillnad på att kunna spela musik, och att kunna spela musik. Det här folket kunde spela. Det var en ren fröjd att lyssna på det. (Speciellt då, en av pianisterna på flygeln, haha.)

Flygeln är för ävrigt av märket Steinway & Sons. Alltså bland det bästa man kan ha. Just den fär flygeln var ju det maffigaste jag sett. Minst tre meter lång. Och helt otroligt ljud. Sedan när jag vinner drömvinsten ska jag köpa en sådan.

Det var ett par som höll tal också, såklart. Trots att Pelle hade sagt i sitt brev han skickade ut att det inte skulle få plats på tidsschemat. Det tal jag vill framhäva är Gabriels jättebra tal till Pelle. Gabriel är alltså en kollega. Han hade tittat i någon bok som heter Världens bästa tal, och hittat ett tal från Stalin till Lenin, som han då ahde gjort om lite. Som till exempel "Kamrat Nydahl", eller "Nydalhbeudrare" ock så vidare.

Jag måste faktiskt säga att PElle är nog den mest fantastiska människa som finns. Han ställer alltid upp om man behöver hjälp, eller behöver något. Han älskar att ge. Kort och gott. Han sa också det, precis innan kaffet:
-  Ni, mina vänner. Är mitt liv. Det är ni som gör mitt liv.
Jag blev lite tårögd då, när han pratade om hur han älskar att få tacksamheten och glädjen tillbaka när han har gjort något för någon annan. Och det är allt man behöver få också, tyckte han. OCh det är verkligen det han lever på. Att få hjälpa och få ge.

En människa av den utdöende sorten.


(Från vänster: Jag, Walle, Pelle, pappa, mamma)

Flygeln

Publicerad 2009-01-17 16:37:31 i Allmänt,

Vi var nyss inne på Konserthuset och tittade på hur vi skulle göra med talet och microfoner och så. När vi kom dit höll de som bäst på och dukade i Grünewaldsalen, där vi ska dinera. Det kommer verkligen bli jättefint! Det visade sig i alla fall att vi ska få ha headsets på oss. Och inte vilka headsets om helst, utan sådana riktiga, som man använder på teatern. Pappa sa ungefär såhär:
-  Jag har aldrig haft en så fin headset på mig. Det är liksom sådana som operasångare har!

Mitt under talet ska jag spela en bit ur Valse Lente, av Oskar Merikanto, på piano. Och vad står inte på scenen om den maffigaste av flyglar någonsin jag sett! (Den var så stor så att den precis och precis skulle få plats i walles rum, som är ganska stort.) Och ljudet ännu där till! Jag ville inte sluta spela! Det var helt underbart. Jag skulle bara kunna sitta med flygeln, i flera timmar, och njuta och spela spela spela. Utan att någon störde. Och bara ta i från tårna. Det ska sannerligen bli ett sant nöje att få spela på den ikväll.

Nu börjar det bli dags att göra sig i ordning. Jag hoppas allt går bra under kvällen och så. Jag återkommer senare med detaljer! :)

Fredag

Publicerad 2009-01-17 01:10:09 i Allmänt,

Egentligen har jag inget givande att skriva. Och egentligen borde jag gå och lägga mig nu. Det blir en lång dag i morgon, dPelles fest på Konserthuset och allt. Talet vi skulle skiva har vi i princip klart. Bara en liten finslipning som behövs. Och att vi lär oss det hela förstås. :P

I morgon är det öppet hus på Skuru Skola. Jag ska gå dit med Jessica, och förhoppningsvis Emma också. (Emma, säg att du går med!) Det ska blir hur mysigt som helst! Trots att det verkligen är tolvåringar som ska dit och titta, inför sjuan.

Herregud. Tänk er. Walle börjar sjuan till hösten. Det, om något, är sjukt.

Fast det sjukaste var det som hände idag. Om det inträffar på riktigt är fan världen patetisk.

Klockan är tio i ett. Det är den 17 januari och idag fyller Timsan år. Grattis till dig. :) (inte för att du kommer se det här, men i alla fall) Och jag borde sluta snacka med Fredrik på msn och gå och sova.. Jag sov inte förra natten, kommer inte sova så mycket inatt, och inte natten efter det. När mamma undrade om jag inte skulle sova igår var mitt svar verkligen:
-  Äh, det är lugnt. Jag sover på söndag!

Söndag... Vad skönt det ska bli med söndag. I morgon är det så himla mycket som ska göras innan festen, med allt möjligt.

Jag lämnade i alla fall in min diktsamling till svenskan idag. Döpte den till "Flyg, fågeln min". Vi höll ju på och skrev dikter om romantiken (därav dikten om mina demoner igår). Och jag måste säga att jag egentligen blev ganska nöjd. På framsida satte jag bilden på den stora eken utanför Strömstugan, från i somras. :) Helt underbar bild. <3 Har funderat på att trycka den på en stor duk och sätta upp på väggen. Men det går ju inte, för där har jag ju min zebratavla. :O


---


När allt är trassligt
Trångt och svårt
Blunda hårt
Så ser du bättre


Dagens

Publicerad 2009-01-15 23:22:14 i Allmänt,Jag ska sova framför brasan i vardagsrummet inatt. Så nu håller jag på och eldar och leker med sprakastickor (tomtebloss på finlandssvenska).

---

När jag räknade mina demoner
Fanns där en för varje dag
En röd
En blå
En gul
En grå
En för varje dag jag hade kvar

Jag klappade dem på huvudet
En efter en
Och sa:
"Det är inte ni,
det är jag."

My Nordström, 2009-01-16

Potatis- och purjolökskutt

Publicerad 2009-01-14 22:43:24 i Allmänt,

När jag kom hem var jag nere på botten.  Och då menar jag både psykiskt och fysiskt. Men det blev snart bättre när Walle meddelade att han skulle stanna hemma och laga mat med mig istället för att gå och äta ute med Christer. :) Han sa:
-  Visst var jag snäll nu som stannade hemma? och log lite snett.

(kanske inte på bilden, eftersom han blev sur när jag fotade xD)


Vi lagade potatis- och purjolökssoppa, en av våra favoriträtter att laga när vi är ensamma. Och för en gångs skull gick det jättebra, utan bråk och krångligheter! Undertiden soppan kokade stog vi och dansade till Thriller och försökte komma ihåg så mycket av koreografin från videon som möjligt. Vi fick nämligen båda lära oss den på dansen. :PTyvärr råkade Walle av någon outgrundlig anledning kutta mig med kniven när han skulle röra om i soppan (?). Så då fick jag hämta ett vackert Mumin-plåster. :D Tyvärr var trycket på det lite misslyckat, men det gör inget. För nu har jag ju mig själv på tummen! (höhö)

---

BY THE WAY!
Jag satt och lyssnade på Mustasch för ett par timmar sedan, och så kommer Bring Me Everyone. Då insåg jag att den är nog lite jag och HuvaN. Eller kanske ganska mycket. Haha. (Egentligen kanske lite för mycket?)
Eller vad säger du, HuvaN? ;D


Mustasch - Bring Me Everyone

I hate to be in love
I don´t like being fine
When I´m at worst
Is when I really feel alive
And I can´t stand to see
You happy people smile
Cause I´m a killer
I would love to make you cry

Bring Me Everyone
I need to hurt someone
I´ll give you love, then I turn you down
My work here, it´s done

They say I´m psycho
And should be put behind bars
That I am damaged
And my soul is full of scars
You shiny people
You should never come this far
Cause I´m a killer
I got murder in my heart

Bring Me Everyone
I need to hurt someone
I´ll give you love, then I turn you down
My work here, it´s done

Lika lugn som floden

Publicerad 2009-01-13 23:36:34 i Allmänt,En flod kan aldrig vara samma flod
För den är alltid på väg någonstans
Och vattnet bryts i ständigt nya vågor
Men människor kan inte leva så
Har aldrig samma chans
Vi söker svar på livets stora frågor

Floden har sin egen väg
jag vill se var floden har sin väg
Vill följa med
Floden har sitt eget liv
Och där den är
Flyger fågeln fri
Och jag vill se
Drömmen som jag fått en gång
Om floden har den i sin sång
För mig
Väntar på mig

Och drömmen finns bland skogens träd
Och vatten fallet gömmer den
Jag vet den lever starkt i allt omkring mig
Och hur ska jag väl nånsin kunna lämna friheten
Hur lämnar man den dröm man har inom sig

Floden har sitt eget liv
Floden har sitt eget liv
En evig ström
Floden har sin egen sång
Jag har min dröm
Ut mot öppet hav
Där finns min dröm
Och nu vill jag fånga den
Floden är med friheten
Floden är med friheten

Bobby!

Publicerad 2009-01-12 21:46:31 i Allmänt,När jag som bäst sprang runt i skolan påväg till mattelktionen träffade jag LisaFisa. Och hon var brun som en bajskorv! Och vet ni vad jag fick av henne? En sån liten woodo-docka! :D Hon hade tydligen sprungit runt i Thailand och hittat den och då tänk på mig. Mihihi. Gulligt!

Jag döpte honom i alla fall direkt till Bob, eller Bobby om man perferar det mer. Han är jetesoet. ^^

Tack LisaFisa. :D <3

Måndag

Publicerad 2009-01-12 07:22:08 i Allmänt,

Det enda vettiga jag gjort i helgen är egentligen att sova. Men nu är det måndag, så blir det upp vid sex-sju och hela dagen blir förstörd. Jag hatar att gå upp tidigt. Hatar. Visserligen kommer jag ju vänja mig, som vid allt annat, vid att jag sover för lite i veckorna. Men just nu i början. Det är förjävligt.

Och det blir ju inte bättre av att först lektionen är gympa (förutom att jag får sätta på mig mjukisbyxor istället för jeans eller tights). Halleluja.

Så här såg det ut i fredags när jag gick till bussen vid halv tio-tiden. När kommer tiden då det ser ut såhär klockan sex på morgonen?

Beloved Walle

Publicerad 2009-01-11 00:20:00 i Allmänt,Filmen World Trade Center gick precis på fyran. Och det var inte själva filmen jag ville berätta om, utan Walles reaktion på hur folk går ihop och verkligen hjälper till med vadhelst det finns att göra när det är kris. Han sa:

-  Det är nog konstigt vad människor gör för varandra.. och ändå krigar de mot varandra.

Så himla fint sagt. <3

Changeling

Publicerad 2009-01-09 23:38:02 i Allmänt,

Efter att jag jäktat runt med mamma på söder efter en klänning till Pelles 70-årsfest, träffade jag Emma på Stureplan för att äta innan bion. Dessvärre hade vi tillslut bara en kvart på oss att äta av en rad olika anledningar. Så när vi väl gått på toaletten och allt praktiskt var avklarat rushade vi iväg till bion och kom in precis när de släckte ner.

Och det var ingen dålig film må jag säga. Vi såg ju Changeling, med Angelina Jolie. Jag har sagt förut att jag gråtit som ett barn till filmer. Men det här tog nog priset. Min Tacobarservett var så blöt så den hade fallit söder i handen på mig. Det var inte längre en servett, utan mer.. ihoptryckt pappersmassa.

Filmen handlar om en mor, vars son en dag försvinner. Efter fem månader hittar polisen honom och för hem honom till mordern. Men det visar sig att det inte är hennes son, ilket polisen vägrar tro på. Hon har inget annat val än att ta med pojken hem. I flera månaders tid försöker hon övertyga polisen om att de hittat fel pojke, men de vägrar tro på henne. Hon får bevis från både läraren och tandläkaren att det inte är samma pojke som kommit tillbaka. Dessutom är den nya pojken 8 cm kortare än den egentliga pojken, plus att han är omskuren. Polisen bortförklarar detta med att det har skett så många fysiska förändringar hos pojken under de påfrestande fem månaderna tillsammans med att modern vägrar inse att hennes son förändrats. 

Den här historien utvecklar sig på ett hemskt sätt som ingen ens kunnat föreställa sig. Och det hemskaste av allt är att det är en sann historia. Jag tänker inte berätta hela handlingen eftersom det känns som om jag förstör den lite då. Men jag tycker att alla borde se den här filmen. Och då menar jag verkligen alla.

När filmen var slut och eftertexten började rulla visste jag inte vad jag skulle säga. Tårarna bara fortsatte rinna medan jag kramade min lilla pappersmassa i handen.---

Innan jag slutar måste jag bara berätta om Emmas och min konversation på Slussen. Haha.

Vi diskuterade Darin och hans nya skiva och Emma konstaterade:
-  Alltså, han har ju blivit ganska divig.
-  Ja,
säger jag då, det är inte så konstigt...
Jag ger Emma en himlande blick och säger sedan:
-  Storhetsvansinne...

Tuban

Publicerad 2009-01-09 09:53:16 i Allmänt,

Nu håller jag på och skannar in bilderna från den gamla goda tiden, när jag var liten. Måste ha varit innan Walle föddes till och med. Bland dem finns den, antagligen, mest kända bilden på mig: My i tuban!Så har vi ju tjockis-Wallesåklart också :D


Jag älskar verkligen gamla bilder! Man blir så glad av dem! :D

UppochNer

Publicerad 2009-01-09 08:04:36 i Allmänt,

Klockan är åtta, och mamma sprang precis ut genom dörren till bussen. Min egentliga buss, insåg jag, går om två timmar. Suck. Så jag tänkte att jag åker en timme tidigare till skolan för att skanna in lite bilder, som ska vara med i Pelles fotoalbum. Han har ju fyllt 70 år, och ska ha fest den 17 januari. :) Dessvärre har jag noting to ware, efter att vi igår kom på att min balklänning från nian var alldeles för somrig. Så efter skolan idag blir det springa runt efter finkläder! .. urgh.. Men efter det blir det bio med Emma! :D Vi ska se premiären av Changeling. Den verkar hur bra som helst! :)

Anledningen till att jag var uppe så tidigt var att mamma var tvungen att ta ett par bilder på mig till bildprojektet, innan hon gick. De blev stört fula, haha. Men det är väl lite det som är tanken kanske också. :P


(Herregud... Jag bjuder på den I guess...)

Leka!

Publicerad 2009-01-08 21:55:53 i Allmänt,

Det enda jag har gjort idag är i princip att leka. Efter skolan (öh, eller.. mentorstiden) lekte jag lite i bildsalen och sedan lekte jag lite med HuvaN. Hon sprang runt i tunnelbanan med mig istället för att gå på sin samhällslektion. Busigt!

Vi endade up på hötorget och satt i tystnad på en bäsk och åt nötkräm. Totalt värdelöst. Haha.

Fast! Jag lyckades i alla fall göra min matte! Plus att jag jobbat lite nu på kvällen med bildprojektet, plus hjälpt mormor med datorn. :)


   
(Okej, jag erkänner. Jag lekte lite med matten också.)

Sista jullovsdagen

Publicerad 2009-01-07 23:12:43 i Allmänt,

Eftersom jag vägrade att gå upp, trots att solen sken, kom Walle och hoppade lite på mig i sängen. Tillslut blev jag alldeles för hungrig för att ligga kvar, så jag satte på mig ett par långkalsonger och min bamsetröja och gick upp till köket. Där höll mamma på och eldade i kaminen. Jätteskönt. :) Hon tjatade på om att jag måste skriva mina svenskadikter snart. Så jag tog fram papprena och funderade lite.

Men istället gick jag och klädde på mig, tog på mig pjäxorna och min pipo (Vilket är mössa på finska. Dock inte vilken mössa som helst, utan en sådan med en boll på!) och gick ut för att skrinna lite. Bara efter att jag åkt kanske två varv runt sjön ser jag mamma borta vid stranden. Hon tyckte visst att det räckte med jobbandet ett tag (hon jobbade alltså hemma) och joinade mig på isen istället, dock med skidor på fötterna. Jetemikket trevlig! ^^

Jag skrinnade ganska många varv på Bastusjön, säkert flera kilometer. Efter ett tag bytte vi, så mamma fick skridskorna och jag skidorna. Skridskorna är så smarta så man fäster dem på långfärdspjäxorna, så man slipper byta pjäxor. Då blir ju förstås hälen lös när man skrinnar, men det är inga problem när man fått in snitsen. :)

Men jag inte bara gjort onytta! Jag har faktiskt lyckats skriva en av sex dikter idag! Även fast den inte är helt färdigredigerad. Jag vet inte riktigt om jag höll mig helt till temat. Men vafan. Det blir nog bra. :D

Dagen i sig var faktiskt helt okej som sista-dagen-på-jullovet-dag :) Och i morgon blir nog också en helt okej dag. Jag har bestämt mig för att vara duktig hela dagen!
Jag ska:
- åka till skolan till klockan 10 även fast jag börjar 12 och bara har mentorstid
- göra matte på den inställda mattelektionen
- jobba på bildprojektet
- skriva en till dikt
- hjälpa mormor med hennes dator

Det är ju faktiskt torsdag i morgon, vilket betyder start på den nya vanan: morgonsimning med mormor och Christer! Men jag bestämde mig för att skippa det i morgon, eftersom det är första dagen i skolan och allt. Men nästa vecka! Då blir det simning för hela baletten!

Jag ser fram emot att gå till skolan i morgon. Faktiskt. Jag kom på nyss att trots att jag ska göra massa duktigheter blir det en ganska skön dag. Träffa massa kompisar, inga lektioner, springa runt i mina fina sockor hela dagen.. Det blir hur mysigt som helst! Så ska jag ha med mig massa frukt också! Och så ska jag ha på mig min fina gråsvart-randiga Marimekkotröja/klänning. Sedan måste jag ju gå upp i tid, så jag sliper stressa i morgon bitti. :)

Fast jag måste tyvärr vara uppe rätt sent, eftersom någon måste stänga spjället till öppna spisen. Vi hade nämligen öppen eld och fika, jag, mamma och Walle. :)

Inte den charmigaste bilden på mig kanske. Men jag bjuder på den för det var så fint väder. :D

Nu ska jag natta min käre 12-årige bror och leka vidare på fejjan!
Chopchop ^^

Måndag

Publicerad 2009-01-05 14:34:28 i Allmänt,

In front of your eyes, it falls from the skies
When you don't know what you're looking to find

---

Nu har det hänt sådär mycket på så kort tid igen. Och jag vet inte riktigt vad jag ska börja med. Kanske jag inte börjar alls? Och låter allt vara.

---Jag var en sväng i Strömstugan i helgen i alla fal.. Lika underbart som alltid, även om Walle inte riktigt tyckte det. Det hade varit mellan 15 och 20 minusgrader och rimfrosten var helt otrolig! På de smalaste björkkvistarna var det ungef'r fem centimeter frost. Helt jävla underbart vackert var det. Bilden här under är en av stolparna som ska hålla uppe terassen som vi ska bygga i sommar. Själva frosten är lika bred som metallgrejerna. Otroligt.---

Och så har jag färgat håret också. Eller Emma rättare sagt. :)---

Sum 41 - Look at me

Look at me
Who am I supposed to be?
And what do I believe?

Can you tell me?
Since you've made up your mind,
Who knows what you believe

Well, I just don't know
Well, I just don't know
Who I'm s'posed to be

Look at me
Am I the image of your hopes and tragedies
Just look at me
Will I ever be more than just a memory
'Cause you just don't know
Well, you just don't know
All I am is me
All I am is me
All I am is me

Hua..

Publicerad 2009-01-04 04:36:18 i Allmänt,

Emma och jag såg just en hemsk film. Eden Lake. Herreud. Vi mäsnnirskor kan verkligen vara monster.
För vidare info: www.blueice.blogg.se

Nu ska vi titta på Alice i Underlandet, för att börja må lite bättre.

Kladdkakaaa

Publicerad 2009-01-04 01:48:22 i Allmänt,

Sitter nu hos Emma och vi har just bakat världen godaste kladdkaka. Helt jävla underbar! Vi är mästerbakarna numero uno! :D Precis som i nian på hemkunskapen. ^^ (MVG-barn you know!)

Haha, goda minnen det där med nian. Vi satt nyss och kollade på gamal videosar som jag hade på min mobil. Och jag måste säga att vi konstaterade att det var helt klart den bästa tiden i våra liv. Men det sorgligaste är inte att vi inte får tillbaka det, utan att de som inte var med aldrig någonsin kan förstå hur bra vi egentligen hade det.

Plötsligt, mitt i bakandet, hörs ett underligt ljud.
-  Var det någon som sa någonting eller? säger Emma och ser sig omkring. Hon tittade till och med ut genom fönstret.
-  Öh... säger jag. Det var min mage...
Oj herre vad vi garvade.Just efter att det här bilden togs, lyckades Emma trots sin försiktighet fastna med tungan på lyktstolpen i alla fall! Men det var faktiskt inte hennes fel, för ghon halkade. Så numera kan Duväs Utskog beskåda en bit av Emmas exklusiva tunga på lyktstolpen i lilla lekparken!Och jag hade mina knallblå minishorts på mig! Snacka om kallt. Haha.

...

......
....


Mihihiih. Nu ska vi kolla på läskiga filmer :D:D:D:D:D:D:D

Öh.

Kirppu

Publicerad 2009-01-01 17:15:23 i Allmänt,Detta är det man ser när man öppnar dörren i stugan. Längst bort är bastun, till höger ligger dasset (även kallat Pettersson) och till vänster sjön. Vid bordet brukar vi på sommaren ibland fika eller så sitter Sven där och tvättar potatis till middagen.

Det här är min fristad. Den bästa platsen på hela jorden.
Så sjukt vacker.

Kirppu, Murole, Finland, Europa, jorden, universum.

Hej 2009

Publicerad 2009-01-01 16:09:53 i Allmänt,

Nyårsnatten var kaotisk. Men positivt kaotisk.

Jag hade bestämt mig för att dygna och slå mina 31 timmar, vilket är det längsta jag lyckats vara uppe. Men eftersom tillslut även Jacob och Martin, som höll mig vaken, somnade så somnade tillslut även jag. Jag la mig i Elsas lillasysters säng, där det saknades täcke. Så jag kurade ihop mig till en köttbulle med min halsduk, för att frysa så lite som möjligt. Vilket inte fungerade. Efter några timmar kom Elsa och la sig bredvid mig med en filt. Gud vad glad jag blev.

Sedan när Robin bakat scones och alla var uppe så säger Walter:
-  Men jag hade ju TVÅ täcken i min säng!

Då blev jag inte glad.

---

Jag hoppas det kommande året blir bra.

Om

Min profilbild

My

Här skriver jag om allt och inget. Ibland mycket, ibland lite. Ibland inget alls.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela