My pieces, my entirety

Du vet inte vad du har innan du förlorar det

Global uppvärmning

Publicerad 2008-01-10 16:53:41 i Allmänt,

På bilden ser man en isbjörn ströva omkring på ett landområde, en stenig strand där snön smält bort, mot ett gäng valrossar. Den går ett par varv runt flocken och attackerar sedan en av valrossarna, som är både större och starkade än isbjörnen. Tillslut, efter att ha attackerat några till valrossar, ger den upp och lämnar dem ifred. Sedan får man se en bild av samma vik med samma strand, fast tio år tidigare. På den bilden är både vattnet och stranden täckt med tjock is.

Ja. Glaciärerna smälter. Ibjörnarna kommer snart inte ha någonstans att leva.

Vad är global uppvärmning? Borde vi oroa oss? Vad är det som orsakar den?
Igår såg jag ett avsnitt med intervjuer och sådant i serien "Planet Earth" om vad som egentligen håller på att hända med vår natur. Idag var vi på bio med skolan och såg "Den elfte timmen" som också handlade om global uppvärmning. Det är helt hemskt vad människan har utvecklats, vad vi släpper ut i vår atmosfär och hur vi behandlar naturen!

Många tycker ju att människan utveckling är det bästa som hänt i världshistorien, och att man inte kunde levt på en bättre tidpunkt än nu. Men den kurvan, uppåtkurvan, kommer snart sakta börja gå nedåt. Det har redan börjat. Tänk bara på alla översvämningar, tornados, torkor och snökaos vi haft på senaste tiden. Allt det är den globala uppvärmningens fel. Men kan man skylla på global uppvärmning?

Man borde egentligen skylla på oss. Människorna. Det är vi som har skapat det här själva. Vi har skapat början till vår egen undergång. Förhoppningsvis blir jag inte så gammal så jag hinner uppleva den. Men jag skule kuna räkna upp hur mycket saker som helst som man skule kunna göra för att spara energi, eller olja, eller helt enkelt leva så inte miljön tar så stor skada. Men det hjälper inte om bara jag tar itu med de där sakerna, som t.ex. ha lågenergilampor, tvätta med full maskin, inte köpa onödiga saker. Såna där vanliga saker som skulle vara hur lätt som helst egentligen. Det hjälper inte om bara jag och ett par till i mina kvartergör dessa saker. Det krävs mer. Alla måste hjälpa till för att kunna spara så pass mycket energi så att det ens lönar sig lite.

Det bästa man kunde göra nu var att alla människor i hela världen slutade köra bil, alla farliga utsläpp i naturen upphörde och andra lösningar istället för tex. fossila bränslen började användas. Allt för att stoppa så mycket va utsläppen av både växthusgaser och föroreningar som släpps ut. Det skulle göra skillnad om alla på jorden, tillsamans, försökte skapa en renare värld för oss att leva i.

Men tyvärr är det inte så enkelt. Det är i princip omöjligt att få alla att engagera sig i det här. Vissa tror inte ens att det finns något som heter global uppvärmning. Men det värsta är egentligen att folk är för lata. De orkar inte bry sig. Kanske i morgon. Vi får se. Men morgondagen komer och går, och inget görs. Folk gillar inte att ändra på sina vanor, göra på ett nytt sätt när det vanliga är så mycket enklare. Som tex. att cykla till jobbet på morgonen. Hur många gör det? Inte många. Man vill ta bilden, för då slipper man ödsla energi på att cykla, det tar mindre tid och det är på alla sätt mycket bekvämare. Det är just det här som är problemet med befolkningen. Alla konstaterar att, jaha, nu hade vi en liten global uppvärmning här och massa arter som är utrotningshotade. Men inget gör någonting åt det.

Men var ska man då satsa sina pengar? Ska man satsa dem på WWF och att de skyddar tigrar? Eller ska man satsa på att hjälpa forskningen mot bröstcancer? Var ska man egentligen lägga sina pengar för att känna att man gjort naturen en så stor gärning som möjligt?

Är det naturen vi ska rädda? Eller är det människan? Eller båda två?

En kille på filmen vi såg sa ungefär såhär:
Det kanske händer att människan utrotar sig själv. Men jorden kommer fortfarande att finnas kvar. Och den kommer att reparera sig själv. Den kommer att grönska igen. Det må hända att det inte finns en enda människa kvar då, men naturen kommer att överleva. För jorden har all tid i världen, men vi har bara nu.

Kommentarer

Postat av: Jenny

Publicerad 2008-01-14 14:17:07

HALLÅ!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

My

Här skriver jag om allt och inget. Ibland mycket, ibland lite. Ibland inget alls.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela